think up culture Werk Zo haal je het maximale uit je baan

Zo haal je het maximale uit je baanDe hoge werkdruk is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen, dit komt mede door de personeelstekorten en de coronacrisis. Het is niet gek dat veel mensen hierdoor minder werkplezier ervaren als voorheen. Gelukkig komt er dan ook steeds meer aandacht voor dit onderwerp. Zo zijn er allerlei onderzoeken gedaan onder werknemers. Wil jij weten hoe je je werkplezier terugkrijgt en het maximale uit je baan kunt halen? Dan is deze blogpost er voor jou!

Belangrijke aspecten die zorgen voor meer werkplezier

Het eerste aspect waar veel mensen gelukkiger van worden op de werkvloer is vrijheid. Hoe belangrijk is dit voor jou? Misschien kun je bij je werkgever vragen om meer vrijheid bij het stellen van doelen en het uitvoeren van taken. Dit brengt meer speling en uitdaging met zich mee en dit uit zich vaak ook in meer motivatie. Een andere factor voor werkplezier, is het krijgen van persoonlijke aandacht en betrokkenheid. Kan dit op jouw werkplek wel een beetje verbeterd worden? Begin hier dan zelf mee! Stuur eens een kaartje naar een zieke collega of geef iemand eens een compliment. Zo worden anderen gestimuleerd om dit ook terug te gaan doen. Dit kan je werkplezier sterk verbeteren!

Luister naar je behoeften

Feedback geven of krijgen is fijn, maar leg er ook eens extra nadruk op wat iemand goed heeft gedaan. Grote kans dat je fijne dingen terug te horen krijgt! Een mens heeft soms blijk van waardering nodig om vol motivatie door te kunnen gaan. Kijk ook eens naar je huidige werktijden. Sluiten deze perfect aan bij je leven, of zorgen ze bijvoorbeeld vaak voor stress? In het laatste geval is het misschien goed om te kijken of hier aanpassingen in gedaan kunnen worden. Iets meer speling geeft jou meer ruimte en vrijheid om te kunnen doen waar je behoefte aan hebt op dat moment. Flexibele werktijden zijn niet alleen bevorderlijk voor jezelf, ook je werkgever kan hier uiteindelijk z’n voordeel mee doen.

Bewaak je grenzen en vraag hulp

Daarnaast is het goed om te leren beter je grenzen te bewaken. Durf jij geen “nee” te zeggen en uit dit zich in stapels werk? Probeer je werkdruk voortaan af te stemmen op dat wat jij aankunt. Dit is voor veel mensen een lastig onderwerp om zomaar te veranderen, bijna net zo lastig als een verslaving. Soms is het nodig om hulp te zoeken, alleen zo kun jij je gedragspatronen écht veranderen. Net zoals je als alcohollist naar een alcoholhulp kunt gaan, kun je met deze problematiek terecht bij een psycholoog. Succes bij het verbeteren van je werkplezier!